Home
29 | 07 | 2014
Menu
''DON'' - Demokratija-Organizovanje-Napredak
Druženje sa Delegacijom Evropske unije

15.05.2014 članice Građanskog centra družile su se sa Delegacijom Evropske unije. U hotelu Prijedor posjetili su nas Renzo Daviddi, zamjenik šefa kancelarije evropske unije, Jurriaan Kraak H.E.Ambasador Holandije, Andrei Borza, savjetnik Rumunske ambasade,Giulio Zanni, šef kancelarije evropske unije u Banja Luci. Osim ugodnog razgovora, predstavili smo, rad UG "DON" , projekat "Građanski centar", kao i brošuru "Aktivni građani i civilno društvo" . Članice su pričale o svojim pozitivnimi iskustvima koja su stekla kroz Građanski centar.

 

Fotografije mozete pogledati OVDJE

 
KAMPANJA BEZ IZGOVORA – EVROPA SADA

Udruženje građana “DON” Prijedor , u sklopu kampanje “Bez izgovora – Evropa, sada!” organizovalo je danas štand za prikupljanje potpisa građana sa zahtjevom za bezuslovno ubrzanje BiH na putu ka Evropskoj uniji. Štand je postavljen na trgu Majora Zorana Karlice u Prijedoru u periodu od 10:00 do 14:00 časova. Građani će moći i narednih dana da se potpisuju na istom mjestu i u istom vremenskom periodu, i to 29. i 30.04. i 07. i 08.05.

Zastoj BiH na evropskom putu predugo traje. Zemlje regiona, koje su prije nekoliko godina bile iza nas u procesu pridruživanja EU, uveliko su nas već prestigle. Srbija, koja je čak do juče u parlamentu imala i one političke snage koje ne misle da je evropski put dobro rješenje, davno je odmakla ispred BiH.

Političke partije i njihovi lideri, namjerno kažem političke partije a ne politički predstavnici građana u institucijama, jer je donošenje odluka u ovoj oblasti davno iseljeno iz institucija, već duže od godinu dana intenzivnog sastajanja nisu uspjeli da riješe neke od problema koji stoje na evropskom putu BiH, odnosno na putu do sticanja statusa kandidata. I ne da nisu otklonile prepreke na daljem putu, nego su proizvele regresivnu politiku koja je dovela do uskraćivanja novca iz pretpristupnih fondova za BiH. Građani više ne mogu biti taoci političkih prepucavanja, nego se moraju na demokratski način uključiti i iznijeti svoje zahtjeve predstavnicima vlasti koje su izabrali, da bez izgovora, i sada, bezuslovno rade na ubrzanju integracija BiH u Evropsku uniju.

U BiH kao jednom podijeljenom društvu, ne postoji baš mnogo ujedinjujućih pitanja koja bi se mogla predstaviti kao zajednički ciljevi. Upravo je opredjeljenje da se ide ka Evropskoj uniji jedna od bitnih političkih odluka oko kojih bar deklarativno postoji konsenzus na nivou BiH. Ne postoji ozbiljna politička partija u bilo kom dijelu BiH da će pred svoje birače izaći sa stavom da BiH ne treba da ide evropskim putem. Mislimo, da su EU integracije BiH, jasno zahtijevane od velike većine građana i Republike Srpske i Federacije BiH, možda je jedina važna tema za sve.

Cilj ove peticije je da sami građani iskažu svoju podršku EU putu Bosne i Hercegovine, da izvrše i direktni i indirektni pritisak na predstavnike vlasti koje su sami izabrali i koje će sami birati. Ako želimo da izbjegnemo da naša zemlja padne u veću ekonomsku dubiozu od one u kojoj sada jeste, pravi je trenutak da stanovnici Bosne i Hercegovine jasno iskažu svoju volju i traže odgovorno djelovanje vlasti.

Zajedno sa CCI, OKC Banja Luka, KULT Sarajevo, Klub potrošača Srednje Bosne, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, i Paradigma Bijeljina, Udruženje građana “DON” ovu kampanju provodi na području cijele BiH.

Pozivamo sve pojedince i organizacije – domaće i međunarodne, zatim javne ličnosti, novinare, akademsku zajednicu i sve ostale aktere javnog života da se uključe kao prijatelji kampanje i svojim ugledom u društvu daju doprinos u ostvarivanju njenih ciljeva.

 
Posjetite USKRŠNJI SAJAM "Građanskog centra"

Uskršnji Sajam "Građanskog centra" posjetite u periodu 18-19 april na malog trgu u Prijedoru!

Na sajmu su izloženi ručni radovi i suveniri  “Građanskog centra” koji djeluje u okviru Udruženja “DON”.

Ova aktivnost provodi se u okviru projekta “Građanski centar” koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

 
Sajam ručnih radova u Novom Gradu

Dana 16.04.2014. u sklopu projekta ”Obuči sebe da pomogneš drugima II“ koji se provodi na području Novog Grada,  održan  je sajam ručnih radova, gdje su građani Novog Grada, i šira javnost upoznati sa rezultatima jednog od programa cjeloživotnog učenja u kojem su obučavane nezaposlene žene iz oblasti izrade upotrebnih i ukrsnih predmeta od platna drveta i stakla. Ovaj sajam prezentuje predmete iz naučenih lekcija iz osnova izrade suvenira vezom, dekupage tehnikom i pirografijom, kao i izradu suvenira i ukrasa od stakla i sušenog cvijeća. Edukacije su trajale 3 mjeseca a učesnice sajma danas, kroz ove predivne predmete, pokazuju nivo usvojenog znanja.


Sve polaznice su dobile uvjerenje o učešću u programu koji će im služiti za lakši pronalazak posla.
Sajam je prodajnog karaktera a sav prihod namijenjen je za jačanje novonastalog udruženja žena “Zlatne ruke”.Sajam je otvorio predstavnik Opštine Novi Grad.

 

Projekat “Obuči sebe da pomogneš drugima II” realizuje se u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III LOD III“  kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura u Novom Gradu.
 
Modul III - "od ideje do EU projekta"

U period od 12.04. do 14.04. 2014 godine u okviru projekta "građanski centar" održan je Modul III - seminar pod nazivom "Od ideje do EU projekta". Ovom seminaru prisustvovale su nevladine organizacije iz Ključa, Gradiške i Kozarske Dubice. Na praktičnim primjerima učili su kako prepoznati problem, razviti ideju, napisati projekat prekogranične saradnje i popuniti aplikaciju Evropske unije za projektne prijedloge. Kao rezultat seminara imamo razvijena dva nacrta projektnih prijedloga kojima se može aplicirati na sredstava Evropske unije.

Projekat "građanski centar" finansira EU, kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH 2007 - 2013

 
« PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj »

Strana 6 od 43
Linkovi
Online
Imamo 3 gostiju na mreži
Broj posjeta