Home
22 | 07 | 2014
Menu
''DON'' - Demokratija-Organizovanje-Napredak
Pomoć poplavljenim područjima u Šamcu i Domaljevcu

Udruženje "DON" provodi projekat koji podržava UNDP program i Ambasada Kraljevine Norveške u opštinama Šamac i Domaljevac.

Projekat se provodi na sledećim lokacijama:

U Šamcu-dječije igrališta u parku,  2 igrališta za rukomet, 1 igralište za odbojku, 1 košarkaško igralište pored škole  “Nikola Tesla”;

U Domaljevcu- vrtić u Domaljevcu i ostala infrastruktura za djecu.

Projekat ima za cilj pomoć revitalizaciji poplavljenih područja u ciljanim opštinama bazirajući se na infrastrukturu za djecu i mlade.

 

 
Koalicija "Pod lupom"

 

O KOALICIJI “POD LUPOM”

Sedam nevladinih organizacija  iz cijele Bosne i Hercegovine osnovalo je Koaliciju za slobodne i poštene izbore - Pod lupom, s ciljem organizovanja i provođenja građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine u BiH. Glavni cilj Koalicije je doprinjeti slobodnim i poštenim izborima u BiH.

 

O PROJEKTU

Projekt „...jer nam je stalo!“ traje od 01.06.2014.-28.02.2015. godine i podržan je od strane Ambasade Kraljevine Norveške, britanske Vlade, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te Delegacije Europske unije u BiH.

Koalicija će ovim projektom nastojati postići i sljedeće specifične ciljeve:

             Podizanje svijesti o izbornim nepravilnostima, manipulacijama i prevarama;

             Podsticanje izražavanja slobodne volje birača;

             Objektivno i blagovremeno izvještavanje o izbornom procesu; i

             Izdavanje preporuka o reformi izbornog zakonodavstva i procesa u BiH.

 

Ispunjavanje ovih ciljeva postići će se posmatranjem predizbornog, izbornog i postizbornog razdoblja.  

Koalicija će svoje aktivnosti u predizborno vrijeme usmjeriti na monitoring rada izborne administracije (centralne i opštinskih izbornih komisija), procesa registracije birača, i (pred)izbornih kampanja političkih subjekata, te prijavu nepravilnosti  i postupanje po istima. Na izborni dan, Koalicija će promatrati otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja i utvrđivanja rezultata glasovanja, te rad izborne administracije u cijeloj zemlji.

U postizborno vrijeme, Koalicija će vršiti monitoring zaprimljenih primjedbi i prigovora na izborni proces, pratiti formiranje novih vlada, te dati preporuke i zagovarati unapređenje  izbornog zakonodavstva i procesa u BiH.

Sve ovo će biti ostvareno uz nesebičnu podršku više hiljada nestranačkih posmatrača i  35 dugoročnih posmatrača na terenu. Radi odabira, edukacije i raspoređivanja promatrača u cijeloj BiH, Koalicija je otvorila Glavni ured i  7 regionalnih ureda  koji će prikupljati informacije s terena i informirati bosanskohercegovačku javnost o svim fazama izbornog procesa.

 

ZBOG ČEGA JE POTREBNO NESTRANAČKO POSMATRANJE IZBORA? 

Za razliku od međunarodnih promatrača koji u zemlju uglavnom dolaze par tjedana prije izbora, domaći nestranački promatrači u mogućnoti su pratiti sve faze izbornog procesa i to na puno većem području. Oni su, kao državljani ove zemlje, i osobno zainteresirani da izbori budu provedeni slobodno i pošteno te da izborni rezultati odražavaju stvarnu volju birača. Za razliku od stranačkih posmatrača koji prate izbore za potrebe političkog subjekta koji ih je nominirao i to samo na izborni dan, nestranački posmatrači prate izborni proces na objektivan i nepristrasan način uzimajući u obzir aktivnosti svih političkih subjekata.

Iako je Bosna i Hercegovina učinila znatan iskorak u kvaliteti provedbe izbora neposredno nakon ratnih zbivanja, posljednjih godina svjedoci smo nemogućnosti dogovora političkih elita o unaprijeđenju provođenja izbora u BiH. U prilog toj činjenici govore i brojni (bez)uspješni pokušaji izmjene Izbornog zakona, pritisci na izbornu administraciju, nemogućnost dogovora o provođenju izbora za Mostar, te opadajući  interes građana da glasaju i aktivno se uključe u poitičke procese u BiH. 

Stoga će Koalicija nastojati ne samo uočiti potencijalne neregularnosti i nepravilnosti, te objektivno i blagovremeno izvještavati u vremenu prije, tokom i neposredno nakon izbora, već i podići svijest o izbornoj kulturi, ponuditi preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa i ohrabriti sve građane da slobodno izraze vlastitu volju na dan Opštih izbora 12. oktobra 2014. godine.

Kontakt:

Glavni ured koalicije 'Pod lupom'              Predstavnik za javnost:

Koste Hermana 11/2                                             Asim Bešlija

71000, Sarajevo                                                  Tel. 033 268 156

Tel. 033 268 155                                                 Mob. 061 202 092

Fax. 033 221 998                                                e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli            

e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

 

 
Formiran Volonterski servis Srpske

Omladinski komunikativni centar (OKC) iz Banjaluke i 14 organizacija (od kojih je jedna i Udruženje „DON) u okviru kojih djeluju lokalni volonterski servisi formirali su Volonterski servis Republike Srpske.

 

Izvršni direktor OKC-a Banjaluka Saša Marković izjavio je da se ovaj centar u posljednjih desetak godina bavi pitanjem volonterizma i svim aktivnostima koje se odnose na volontiranje, zakonsku regulativu i djelovanje na terenu, sve u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

On je napomenuo da je OKC u posljednjih mjesec dana preuzeo ulogu volonterskog servisa Republike Srpske kroz angažovanje volontera i prikupljanje humanitarne pomoći u saradnji sa drugim organizacijama, kako bi pomogao ugroženom stanovništvu u područjima pogođenim majskim poplavama.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske Nela Sladojević kaže da ovo ministarstvo aktivno podržava razvoj volontiranja u Srpskoj od stupanja na snagu prvog Zakona o volontiranju 2008. godine.

Sladojevićeva je naglasila značaj volontera za razvoj društva i dodala da je osnivanje Volonterskog servisa Srpske planirano Strategijom za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period od 2014. do 2018. godine.

Ona je podsjetila da su se poplave dogodile samo sedam dana nakon usvajanja Strategije, kojom je predviđeno osnivanje Volonterskog servisa.

"Bilo je neophodno da se djeluje odmah, bez obzira što Volonterski servis nije bio pravno i formalno osnovan, ali je njegovu ulogu preuzeo Omladinski komunikativni centar, koji je od prvog dana na teren slao volontere koji su pomagali u svim ugroženim opštinama Srpske", pojasnila je Sladojevićeva.

Ona je za jul i avgust najavila realizaciju volonterskih kampova i radnih akcija za pomoć svim ugroženim područjima u Srpskoj, a koji će okupiti volontere iz Srpske, međunarodne volontere i mlade ljude iz dijaspore.

Izvršni direktor Volonterskog servisa Srpske Vanja Kukrika rekla je da servis ima za cilj unapređenje i poboljšanje rada postojećih i budućih lokalnih volonterskih servisa njihovim umrežavanjem i uspostavljanjem standarda djelovanja.

Ona je naglasila da je tokom majskih poplava na pomoći ugroženom stanovništvu bilo angažovano više od 1.000 volontera i odrađeno više od 10.000 volonterskih sati.

 
Svjetski dan zaštite potrošača

UG "DON" je organizovao info štand povodom 15 marta Svjetskog dana zaštite potrošača. Na info štandu su volonteri "DON-a" građanima djelili brošure i info letke, putem kojih su ih informisali o njihovim potrošačkim pravima. UG " DON" implementira projekat "„Edukacija potrošača prijedorske regije o potrošačkim pravima“ , projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Fotografije možete pogledati u galeriji

 
Radio emisija i info štand u Novom Gradu

Gostijući u programu radija "Novi Grad", predstavnik Udruženja "DON", upoznao je građane Novog Grada o njihovim potrošačkim pravima i koracima koje je potrebno učiniti da bi ih ostvarili. Istog dana 16.05.2014. godine organizovan je info štand u Novom Gradu. Na štandu su članice Udruženja "Zlatne ruke" iz Novog Grada, djelile informativni materijal o potrošačkim pravima.

 Fotografije možete pogledati u galeriji

 
« PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj »

Strana 2 od 43
Linkovi
Online
Imamo 2 gostiju na mreži
Broj posjeta