Home Vijesti Trening za predstavnike mreža nevladinih organizacija u sarajevu
22 | 07 | 2014
Menu
Trening za predstavnike mreža nevladinih organizacija u sarajevu

Predstavnici organizacija koje implementiraju projekt „Civilno društvo u akciji za dijalog i partnerstvo“ imali su priliku prisustvovati radionici koju je organizovao TACSO (Technical Assistance for Civil Society Organisations) BiH u sklopu svojih aktivnosti podrške nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini, na temu „Smjernice/Monitoring komponenta za osam mreža podržanih u sklopu nacionalnog IPA 2009 programa“. Radionica je održana u Sarajevu u periodu od 13.-14. februara 2013. godine, a vodio ju je Mladen Majetić iz Hrvatske.

Radionicama je prethodilo  istraživanje provedeno među svim aktivnim sudionicima iz umreženih organizacija, a namjenjene su predstavnicima formalnih i neformalnih mreža nevladinih organizacija čiji su projekti finansirani u sklopu IPA 2009 Support to Issue Based NGO Networks programa.

Jedan od tih projekata je i Civil Society in Action for Dialogue and Partnership,  u kojem je vodeći partner ALDA ,  dok su drugi partneri članovi ALDA mreže iz BiH, Hrvatske i Srbije- Agencije lokalne demokratije iz Mostara, Zavidovića, Osijeka i Subotice, te Forum građana Tuzla, Centar za lokalni razvoj Breza, DON Prijedor i Nove nade Bihać. Pet predstavnika partnera u ovom projektu predstavljalo je neformalnu mrežu organizacija koje implementiraju ovaj projekt, a to su Dženana Dedić (LDA Mostar), Amra Hadžimehmedović (Nove Nade Bihać), Murisa Marić (DON Prijedor), Alen Smajić (CLR Breza) i Jasna Zvekić (LDA Zavidovići).

Ovaj događaj bio je prilika da učesnici razmjene dosadašnja iskustva vezana za umrežavanje i aktivnosti mreža nevladinih organizacija, ali i stvore kvalitetnu sliku mogućnosti koje stoje pred njihovim organizacijama u budućnosti. Zahvaljujući velikom iskustvu i stručnosti voditelja radionice, čak su i iskusni aktivisti nevladinog sektora imali velike koristi od dvodnevnog zajedničkog rada, a predstavnici „Civilnog društva u akciji za dijalog i partnerstvo“ su uspjeli stvoriti jasnu viziju kako bi projekat trebao izgledati do kraja implementacije, ali i kako nastaviti kampanju koja je ovim projektom počela.

 

Fotografije možete pogledati OVDJE