Home Vijesti "Nosioci zaštite potrošača u službi građama"
29 | 07 | 2014
Menu
"Nosioci zaštite potrošača u službi građama"

Udruženje „DON“ iz Prijedora, kao jedno od sedam Udruženja aktivnih u zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, implementira projekat „Nosioci zaštite potrošača u službi građana“ podržanog od strane Ministarstva trgovine i turizma Vlade Republike Srpske.

Godinu dana nakon početka primjene Zakona o zaštiti potrošača Republike Srpske, smo prepoznali nekoliko problema sa kojima se potrošači susreću u ostvarivanju potrošačkih prava. Jedan od osnovnih problema je nedovoljno poznavanje zakonskih odredbi i neprimjenjivanje istih, što je direktno uticalo na povećan broj prigovora od strane potrošača, a kao drugi parametar istog problema je  kršenje od strane pružaoca usluga zbog nepoznavanja i neprimjenjivanja istih odredbi.

U cilju prezentovanja Zakona o zaštiti potrošača RS, poboljšanja koordinacije i rada svih nosioca zaštite potrošača, ali i zbog uspostavljanja boljih odnosa i građenja povjerenja između potrošača, trgovaca i pružaoca usluga, Udruženje za zaštitu potrošača „DON“ organizuje okrugle stolove kao jedinstvenu priliku da svi iznesu svoje stavove i prijedloge vezane za temu „Unapređenje saradnje nosioca zaštite potrošača u RS“ kao i da daju potrebne sugestije za dalje razvijanje zaštite potrošača, te organizuje ulične info štandove na kojima će se građanima dijeliti Zakoni o zaštiti potrošača i drugi promotivni materijali. Zakoni o zaštiti potrošača će biti dijeljeni trgovcima i pružaocima usluga. U okviru rada na zaštiti potrošača Udruženje „DON“ će organizovati i radio emisije u kojima će govoriti o potrošačkim pravima i promovisati Zakon o zaštiti potrošača.

Implementacija projekta će se odvijati u 6 opština sjevero-zapadnog dijela Republike Srpske: Oštra Luka, Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška.

Smatramo da samo partnerskim radom možemo unaprijediti položaj potrošača sa jedne strane i trgovaca i pružaoca usluga sa druge strane.

Ovim projektom želimo animirati i rad drugih udruženja koji mogu da doprinesu većoj i kvalitetnijoj zaštiti potrošača.

Kao završna aktivnost projekta  u Prijedoru će biti organizovana Konferencija o potrošačkim pravima na koju će biti pozvani predstavnici Ministarstva Trgovine i turizma Vlade Republike Srpske, Odsjeka za zaštitu potrošača, Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Privredne komore RS i Zanatsko-preduzetničke komore, Ministarstva Lokalne uprave, Agencija, Fondova, Ombudsmena za osiguranje i bankarski sistem, Obrazovnih institucija, Udruženja za zaštitu potrošača i svih ostalih nosioca zaštite potrošača u RS .