Home Naslovna
23 | 04 | 2014
Menu
''DON'' - Demokratija-Organizovanje-Napredak

Uskršnji Sajam "Građanskog centra" posjetite u periodu 18-19 april na malog trgu u Prijedoru!

Na sajmu su izloženi ručni radovi i suveniri  “Građanskog centra” koji djeluje u okviru Udruženja “DON”.

Ova aktivnost provodi se u okviru projekta “Građanski centar” koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

 

Dana 16.04.2014. u sklopu projekta ”Obuči sebe da pomogneš drugima II“ koji se provodi na području Novog Grada,  održan  je sajam ručnih radova, gdje su građani Novog Grada, i šira javnost upoznati sa rezultatima jednog od programa cjeloživotnog učenja u kojem su obučavane nezaposlene žene iz oblasti izrade upotrebnih i ukrsnih predmeta od platna drveta i stakla. Ovaj sajam prezentuje predmete iz naučenih lekcija iz osnova izrade suvenira vezom, dekupage tehnikom i pirografijom, kao i izradu suvenira i ukrasa od stakla i sušenog cvijeća. Edukacije su trajale 3 mjeseca a učesnice sajma danas, kroz ove predivne predmete, pokazuju nivo usvojenog znanja.


Sve polaznice su dobile uvjerenje o učešću u programu koji će im služiti za lakši pronalazak posla.
Sajam je prodajnog karaktera a sav prihod namijenjen je za jačanje novonastalog udruženja žena “Zlatne ruke”.Sajam je otvorio predstavnik Opštine Novi Grad.

 

Projekat “Obuči sebe da pomogneš drugima II” realizuje se u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III LOD III“  kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura u Novom Gradu.
 

U periodu 7-11 april 2014 održan je Kamp dječijih osmijeha na Mrakovici. Učesnici kampa, 100 učenika 4 osnovne škole iz Prijedora: OŠ Branko Ćopić-Prijedor, OŠ Vuk Karadžić-Omarska, OŠ Petar Kočić-Prijedor, OŠ Kozarac-Kozarac, OŠ Mladen Stojanović-Ljubija. Pored učenika učesnici su bili domaći i strani volonteri koji su bili zaduženi za brigu o učenicima i održavanje kreativnih radionica.

Tokom kampa održane su 4 kreativne radionice:

-Sportske aktivnosti – fudbal, odbojka, badminton, igre bez granica

-Kreativne radionice – izrada nakita, izrada predmeta od gline, slikanje,

-Muzičko plesna radionica, mala škola manekenstva, dramska itd.

-Ekologija i snalaženje u prirodi – osnove i značaj ekologije, izviđačke i planinarske vještine

Novinarska radionica – izrada „zidnih novina“, kurs fotografije

Na Otvoreni dan u četvrtak, 10.04.2014. predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, prestavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, predstavnici Arcelor Mittala kao i mnogi drugi gosti i roditelji su posjetili učenike i volontere u "kampu dječijih osmijeha 2014" na Mrakovici.

Petog dana "Kamp dječijih osmijeha 2014" ušao je u svoju završnicu. Prelijepo druženje, nova prijateljstva i nova saznanja doživjela su svoj vrhunac u prezentaciji svega naučenog u radionicama saobraćaja, sporta, 1. pomoći, manekenstva i kreative. Uručene su zaslužene zahvalnice, pokloni i nagrade. Izabrali smo mistera i miss kampa i naučili još po nešto o stranim zemljama , ali i o našoj BiH.

Fotografije možete pogledati u galeriji.

 

U period od 12.04. do 14.04. 2014 godine u okviru projekta "građanski centar" održan je Modul III - seminar pod nazivom "Od ideje do EU projekta". Ovom seminaru prisustvovale su nevladine organizacije iz Ključa, Gradiške i Kozarske Dubice. Na praktičnim primjerima učili su kako prepoznati problem, razviti ideju, napisati projekat prekogranične saradnje i popuniti aplikaciju Evropske unije za projektne prijedloge. Kao rezultat seminara imamo razvijena dva nacrta projektnih prijedloga kojima se može aplicirati na sredstava Evropske unije.

Projekat "građanski centar" finansira EU, kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH 2007 - 2013

 

07. aprila 2014 godine, na Mrakovici je otvoren "Kamp dječijih osmijeha 2014. godine". Nakon što su se djeca iz 4 škole Prijedorske regije smjestila u hotel Monument predstavili su im se domaći i strani volonteri, kao i koordinatori koji će se zabavljati ali i raditi sa djecom 5 dana koliko kamp i traje. Udruženje "DON" već treću godinu za redom je organizator kampa a projekat prodržava fondacija ArcelorMittal.

Fotografije možete pogledati u galeriji.

 
« PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj »

Strana 1 od 38
Linkovi
Online
Imamo 1 gost na mreži
Broj posjeta